Είναι πομποί που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μελέτη της διάδοσης των ραδιοκυμάτων, βοηθούν δηλαδή τους ραδιοερασιτέχνες να εντοπίσουν ποια μπάντα έχει καλύτερο πέρασμα
Είναι βραβεία που δίνονται, με κάποιες προϋποθέσεις, σε ραδιοερασιτέχνες που κατορθώνουν να κάνουν κάποιες επαφές. Τα πιο γνωστά είναι τα εξής :
Worked All States (WAS) Πρέπει να κάνετε επαφές και με τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ.
DX Century Club (DXCC) Πρέπει να συγκεντρώσετε QSL κάρτες από τουλάχιστον 100 διαφορετικές ραδιοχώρες.
Worked All Continents (WAC) Δίνεται από την IARU και πρέπει να συγκεντρώσετε QSL κάρτες από έναν ραδιοερασιτέχνη σε κάθε μία από τις έξι ηπείρους.
Είναι ένα ετήσιο γεγονός, όπου ραδιοερασιτέχνες στήνουν σταθμούς σε εξωτερικό χώρο. Είναι μια ευκαιρία να βγει κανείς στην εξοχή και να δοκιμάσει τις ικανότητές του για επικοινωνία και δεν είναι contest.
Τα Contests είναι διαγωνισμοί που γίνονται τακτικά ή και έκτακτα και που το βαθύτερο νόημά τους είναι να ενθαρρύνουν τους ραδιοερασιτέχνες να συμμετάσχουν σ’ αυτά και να κάνουν επαφές για την απονομή βραβείων ή επαίνων που δίνουν οι διάφορες χώρες ή οι οργανισμοί ή και οι σύλλογοι που οργανώνουν τα contests. Τα βραβεία δίνονται σε όποιον αποδεδειγμένα κάνει τις περισσότερες επαφές σε κάποιο χρονικό διάστημα ή κάνει επαφές με περισσότερες ραδιοχώρες ή συγκεντρώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό QSL καρτών κ.ά. Τα contests που είναι τακτικά ανακοινώνονται στα διάφορα ραδιοερασιτεχνικά περιοδικά και αυτά που είναι έκτακτα γίνονται με την αφορμή διαφόρων επετείων σε διάφορες χώρες ή για να εορτασθεί κάποιο γεγονός.
Ο δείκτης Κ είναι μια τιμή που καθορίζεται κάθε τρεις ώρες από μετρήσεις και ανάγνωση της γεωμαγνητικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο.
Παρακολουθούμε αν η τιμή αυξάνεται ή μειώνεται ή παραμένει σταθερή.
Υπάρχουν τρία κύρια επίπεδα για τον δείκτη Κ.
Ένα επίπεδο με K μεταξύ 0 και 2, η διάδοση είναι καλή, και ο θόρυβος είναι χαμηλός.
Συνεπώς, είναι η τέλεια στιγμή για να κάνει κάποιος μακρινούς σταθμούς ή QRP.
Το 3 δείχνει γεωμαγνητική δραστηριότητα. και κάποιες μπάντες HF θα έχουν θόρυβο.
Τέλος τιμή του K= 4 ή υψηλότερη δείχνει κακές συνθήκες σε όλες τις μπάντες HF.
Ο δείκτης Α με τη σειρά του είναι ισοδύναμο με το δείκτη Κ, αλλά με μετρήσεις ανά ημέρα αντί για κάθε τρεις ώρες. Η λειτουργία του είναι σχεδόν ίδια με τον Κ.
Αν ο δείκτης Α κάτω από το 10 δείχνει άριστες συνθήκες διάδοσης και χαμηλό θόρυβο μπάντας.
Με έναν δείκτη από 10 έως 20, θα υπάρχουν προβλήματα ενώ τέλος, με έναν δείκτη μεγαλύτερο από 20 οι συνθήκες μοιάζουν με αυτές του δείκτη Κ με τιμή του K= 4 ή υψηλότερη.
Τέλος ο δείκτης SF έχει τιμές μεταξύ 50 και 300.
Τιμή μεγαλύτερη του 150 μας δείχνει ιδανικές συνθήκες για επικοινωνίες στα HF.